Tipariti

Etichetarea anvelopelor

Etichetarea anvelopelor este standardizata pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Invatati sa cititi etichetele pentru a face alegerea corecta!

Etichetarea anvelopelor este obligatorie pe intreg teritoriul Uniunii Europene începând cu data de 1 noiembrie 2012. Este vorba despre aplicarea dispoziţiilor Regulamentului European nr.°1222/2009 privind transportul rutier.

Prin etichetarea anvelopelor, consumatorul este mai bine informat asupra anvelopelor de pe piaţă. Astfel acesta este în măsură să facă o alegere documentată comparând anvelopele pe baza celor trei criterii noi indicate pe etichete:

  • Performanţa energetică: impactul anvelopei asupra consumului de carburant, notat de la A la G.
  • Aderenţa pe sol umed: capacitatea de frânare a anvelopei pe un astfel de sol, notat de la A la F.
  • Zgomotul de rulare la exteriorul anvelopei, exprimat în decibeli.

Impactul anvelopei asupra consumului de carburant şi emisiile de CO2

Impact pneu consommation carburant et rejets CO2, nouvelle étiquette pneu

Partea stângă a etichetei indică efectul anvelopei asupra consumului de carburant şi al emisiilor de dioxid de carbon (CO2).

20% din consumul de carburant al unui vehicul depinde direct de rezistenţa la rulare a pneurilor. Cu cât această rezistenţă este mai ridicată, cu atât se reduce consumul de carburant şi în consecinţă emisiile de CO2.

Această valoare a rezistenţei la rulare, măsurată pe o staţie de simulare, determină gradul anvelopei, de la A la G: un client va realiza economii rulând cu o anvelopă A cu rezistenţă scăzută la rulare în raport cu o anvelopă G.

Graţie anvelopei A, consumul de carburant va fi redus cu 0,5 l/100 km, fie cu 80 l de carburant / an pe baza unui rulaj mediu anual de 15 000 km.

Beneficiu financiar: peste 120 € pentru un autovehicul pe benzină (pornind de la un preţ al carburantului de 1,55 € / l)

Pe de altă parte, rularea cu o anvelopă A în raport cu o anvelopă G reduce impactul asupra mediului: reducerea consumului de carburant determină o reducere a emisiilor de 12 g CO2 pe km, 180 tone pe an!

Capacitatea de frânare pe sol umed

Capacité de freinage sur sol mouillé, nouvelle étiquette pneu

Partea dreaptă a etichetei indică performanţa anvelopei în caz de frânare pe sol umed. Măsurătorile sunt realizate la bordul unui autovehicul în condiţiile definite de un regulament european în ceea ce priveşte viteza, caracteristicile pistei, înălţimea stratului de apă, temperatura...).

Gradul indicat pe etichetă (de la A la F) este stabilit comparând performanţa anvelopei testate cu cea a anvelopei de referinţă.

Un autovehicul uşor echipat cu 4 anvelope de clasă A va avea o distanţă de frânare de urgenţă de 30% inferioară aceluiaşi vehicul echipat cu 4 anvelope de clasa G. Aceasta reprezintă o distanţă de 18 metri dacă vehiculele trebuie să efectueze o frânare de urgenţă de la o viteză de 80 km/h.

Atenţie, acest efect poate varia în funcţie de vehicule şi condiţiile de drum.

Zgomotul de rulare extern al anvelopei

Bruit de roulement externe du pneu nouvelle étiquette pneumatique

În partea inferioară a etichetei sunt notate informaţii despre zgomotul emis la exterior (pe stradă şi şosea) de către anvelope în contact cu carosabilul. Cifra exprimă nivelul sonor în decibeli.
Etichetarea anvelopelor este obligatorie pe intreg teritoriul Uniunii Europene incepand cu data de 1 noiembrie 2012. Este vorba despre aplicarea dispozitiilor Regulamentului European nr.°1222/2009 privind transportul rutier.

Prin etichetarea anvelopelor, consumatorul este mai bine informat asupra anvelopelor de pe piata. Astfel acesta este in masura sa faca o alegere documentata comparand anvelopele pe baza celor trei criterii noi indicate pe etichete:

  • Performanta energetica: impactul anvelopei asupra consumului de carburant, notat de la A la G.
  • Aderenta pe sol umed: capacitatea de franare a anvelopei pe un astfel de sol, notat de la A la F.
  • Zgomotul de rulare la exteriorul anvelopei, exprimat in decibeli.

Impactul anvelopei asupra consumului de carburant si emisiile de CO2

Impact pneu consommation carburant et rejets CO2, nouvelle étiquette pneu

Partea stanga a etichetei indica efectul anvelopei asupra consumului de carburant si al emisiilor de dioxid de carbon (CO2).

20% din consumul de carburant al unui vehicul depinde direct de rezistenta la rulare a pneurilor. Cu cat aceasta rezistenta este mai ridicata, cu atat se reduce consumul de carburant si in consecinta emisiile de CO2.

Aceasta valoare a rezistentei la rulare, masurata pe o statie de simulare, determina gradul anvelopei, de la A la G: un client va realiza economii ruland cu o anvelopa A cu rezistenta scazuta la rulare in raport cu o anvelopa G.

Gratie anvelopei A, consumul de carburant va fi redus cu 0,5 l/100 km, fie cu 80 l de carburant / an pe baza unui rulaj mediu anual de 15 000 km.

Beneficiu financiar: peste 120 € pentru un autovehicul pe benzina (pornind de la un pret al carburantului de 1,55 € / l)

Pe de alta parte, rularea cu o anvelopa A in raport cu o anvelopa G reduce impactul asupra mediului: reducerea consumului de carburant determina o reducere a emisiilor de 12 g CO2 pe km, 180 tone pe an!

Capacitatea de franare pe sol umed

Capacité de freinage sur sol mouillé, nouvelle étiquette pneu

Partea dreapta a etichetei indica performanta anvelopei in caz de franare pe sol umed. Masuratorile sunt realizate la bordul unui autovehicul in conditiile definite de un regulament european in ceea ce priveste viteza, caracteristicile pistei, inaltimea stratului de apa, temperatura...).

Gradul indicat pe eticheta (de la A la F) este stabilit comparand performanta anvelopei testate cu cea a anvelopei de referinta.

Un autovehicul usor echipat cu 4 anvelope de clasa A va avea o distanta de franare de urgenta de 30% inferioara aceluiasi vehicul echipat cu 4 anvelope de clasa G. Aceasta reprezinta o distanta de 18 metri daca vehiculele trebuie sa efectueze o franare de urgenta de la o viteza de 80 km/h.

Atentie, acest efect poate varia in functie de vehicule si conditiile de drum.

Zgomotul de rulare extern al anvelopei

Bruit de roulement externe du pneu nouvelle étiquette pneumatique

În partea inferioara a etichetei sunt notate informatii despre zgomotul emis la exterior (pe strada si sosea) de catre anvelope in contact cu carosabilul. Cifra exprima nivelul sonor in decibeli.

Este pentru prima data cand se ia in calcul poluarea fonica generata de rularea autovehiculelor. Atentie, aceasta indicatie nu cuprinde zgomotul perceput de sofer si pasageri in interiorul habitaclului.

Alte suporturi de informatii pentru utilizatori

Etichetarea anvelopelor este obligatorie si standardizata pentru toate marcile de anvelope. Informatiile cuprinse pe eticheta sunt disponibile in documentele tehnice si comerciale ale KLEBER, la reprezentantii comerciali sau pe acest site internet.

Informatii similare trebuie sa fie indicate obligatoriu pe (sau impreuna cu) factura de vanzare a anvelopelor, inmanata cumparatorului.

Avertisment

Atentie, desi importante, criteriile retinute pe eticheta anvelopelor nu reprezinta toate performantele anvelopei.
Şoferii trebuie sa fie avertizati: economiile de carburant si siguranta rutiera depind in principal de conduita lor de drum.

Pentru a reduce consumul si pentru a beneficia in mod optim de avantajele anvelopelor, un sofer trebuie sa:

  • Controleze periodic presiunea de umflare a anvelopelor si de a o adapta in functie de conditiile climaterice si incarcare.
  • Adapteze conduita in functie de conditiile climaterice si de trafic.
  • Aplice principiile conduitei ecologice.