You are using a web browser not supported
You are using a website browser that is not supported by this website. This means that some functionality may not work as intented. This may result in strange behaviors when browsing round. Use or updgrade/install one of the following browsers to take full advantage of this website
IE
firefox 66+
chrome 72+
edge 17+
safari 12+
opera 58+

Cum se citesc dimensiunile anvelopei

Înțelegerea marcajelor de pe flancul anvelopei.

 

 

Luați, de exemplu, DYNAXER HP3 205/55 R16 91V 

 

 • • Anvelopă 205: Lățimea anvelopei este de 205 mm.
  55: Flancul reprezintă 55% din lățimea anvelopei.
  R: Aceasta este o structură radială.
  16: Diametrul interior al anvelopei este de 16 inchi.
  91: Acest index de sarcină arată că anvelopa poate suporta o sarcină maximă de 615 kg. Fiecare index corespunde sarcinii maxime (vezi tabelul) pe care anvelopa o poate suporta la presiune maximă.
  V: Până la viteza maximă de 240 km/h, această anvelopă poate suporta o sarcină care corespunde indicelui de sarcină. 

visu instructions product hd 1

visu instructions product hd 1

 

 

 

Etichetele anvelopelor 

 

Etichetarea anvelopelor este standardizată în prezent în întreaga Uniune Europeană. Învățați să citiți etichetele și faceți alegerea corectă! 

 

Etichetarea anvelopelor a devenit obligatorie în întreaga Uniune Europeană la data de 1 noiembrie 2012. Aceasta este aplicarea prevederilor Regulamentului European nr. 1222/2009 privind transportul rutier. 

Mulțumită etichetării anvelopelor, consumatorii sunt mai bine informați cu privire la anvelopele disponibile pe piață. Ei sunt acum în poziția de a face o alegere în cunoștință de cauză comparând anvelope ce folosesc criteriile noi indicate pe etichete: 

Eficiența energetică: impactul anvelopei asupra consumului de combustibil, clasificat de la A la E. 

Aderența pe teren umed: abilitatea anvelopei de a frâna pe o suprafață umedă, clasificată de la A la E. 

Nivel zgomot extern, măsurat în decibeli și clasificat de la A la C.

2 pictograme pot fi văzute pe etichetă și care indică abilitatea anvelopelor de a fi folosite în condiții de zăpadă și/sau gheață.

 

Impactul anvelopei în termeni de consum de carburant și emisii de CO2

Partea stângă a etichetei se referă la efectul anvelopei în termeni de consum de combustibil și de emisii de dioxid de carbon (CO2).  20% din consumul de combustibil al autovehiculului depinde direct de rezistența la rulare a anvelopelor sale. Cu cât această rezistență este mai mică, cu atât este mai mic consumul, precum și emisiile de CO2.


Această valoare a rezistenței la rulare, măsurată pe un simulator, determină clasa anvelopei, de la A la G: un client va face economii folosind anvelope clasa A cu rezistență la rulare redusă în loc de anvelope clasa G.

Mulțumită anvelopelor lor A, consumul lor de combustibil va fi redus cu aproximativ 0,5 l/100 km, de exemplu aproximativ 80 l de combustibil la o medie de 15.000 km acoperiți într-un an.  Beneficiu în portofel: peste 120 euro la un autovehicul pe benzină (la un preț al carburantului de 1,55 EUR / l.)

De asemenea, condusul cu anvelope A în loc de G reduce impactul asupra mediului: scăderea consumului de combustibil conduce la o scădere a emisiilor de CO2 de 12 g pe km, 180 tone metrice pe an!

fuel efficiency

fuel efficiency
Frânarea pe carosabil umed

Partea dreaptă a etichetei arată performanța anvelopei atunci când se frânează pe o suprafață umedă. Măsurătorile sunt făcute pe un autovehicul în condiții definite de un regulament european (viteză, caracteristici de drum, adâncimea apei, temperatură, etc.)
Clasa indicată pe etichetă (de la A la F) a fost stabilită prin compararea performanței anvelopei testate cu aceea a unei anvelope etalon.
Un autovehicul ușor cu 4 anvelope clasa A va avea o distanță de frânare de urgență cu 30% mai mică decât același autovehicul echipat cu 4 anvelope de clasa G. Aceasta reprezintă o diferență de 18 metri dacă autovehiculele trebuie să efectueze o manevră de frânare de urgență atunci când se deplasează cu 80 km/h.
Rețineți: acest efect poate varia de la un autovehicul la altul și în condiții diferite de condus. 

wet braking

wet braking
Zgomot extern de rulare al anvelopei

Partea de jos a etichetei se referă la zgomotul emis extern (pe șosea) de anvelope în contact cu suprafața șoselei. Cifrele exprimă nivelul de zgomot în decibeli.
Aceasta este pentru prima dată când a fost luat în considerare efectul poluării fonice a anvelopelor asupra mediului.

Rețineți. Această indicație nu include zgomotul auzit de șofer și pasageri în interiorul cabinei. 

Alte resurse informative pentru utilizatori

Cod QR pentru baza de date EPREL

Clasificarea și informațiile tehnice sunt comunicate autorităților și adăugate la baza de date europeană EPREL. Această bază de date este accesibilă prin intermediul codului QR de lângă semnul Energy și vă redirecționează la fișa de produs a anvelopei.

 

2 pictograme pot fi văzute pe etichetă și care indică abilitatea anvelopelor de a fi folosite în condiții de zăpadă și/sau gheață.

Marcaj 3PMSF:

Indicator pentru a știi dacă anvelopa poate fi folosită în condiții severe de iarnă (marcajul 3PMSF)

Marcaj Aderență pe gheață:

Indicator pentru a știi dacă anvelopa este o anvelopă cu aderență pe gheață (marcaj aderanță pe gheață)

 

Etichetarea anvelopelor este obligatorie și este standardizată pentru toate mărcile de anvelope. Informațiile conținute în etichetele de pe anvelopele KLEBER sunt disponibile în documentația tehnică și de vânzare a companiei, la reprezentanță sau pe site-ul web.


Informații similare TREBUIE să apară pe (sau să însoţească) factura de vânzare a anvelopelor, primită de cumpărător. 

energy

energy
Avertizare

Rețineți: Deși sunt importante, criteriile selectate pentru etichetele anvelopelor nu reprezintă performanța anvelopei în întregime.
Șoferii trebuie să fie avertizați: reducerea consumului și siguranța pe șosea depind în principal de comportamentul lor pe șosea.

Pentru reducerea consumului de combustibil și obținerea celor mai bune performanțe de la anvelopele lor, șoferii trebuie să:

• Verifice cu regularitate presiunea anvelopei și să o adapteze pentru a se potrivi climei și condițiilor de încărcare.
• Adapteze modul de conducere la condițiile meteo și de trafic.
• Aplice principiile condusului ecologic.

noise 1

noise 1